Monday, June 23, 2008

Nukleer Enerjiye Karsi Yuruyorum-20 Haziran-Cevre Analisti Lester Brown'la

Unlu cevre analisti Lester Brown 20 Haziran'da İstanbul Bilgi Universitesi' nde konferans verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklari bakani Hilmi Guler katilimcilar arasindaydi.

Konferans sonrasinda soru-cevap bolumunde Lester Brown'a kuresel isinma ve nukleer enerji iliskisi uzerine bir soru yonelttim:
Nukleer enerji lobisi, nukleer enerji santrallarinin kuresel iklim degisikligi icin bir cozum oldugunu iddia ediyorlar. Nukleer enerji karsitlari basta tehlikeli nukleer atiklar olmak uzere yaratacagi risk ve sorunlardan dolayi nukleer santrallarin kurulmasini istemiyorlar. Turkiye su an kritik bir noktada. Cunku Sayin Hilmi Guler ve hukumet nukleer enerji lobisini destekliyor. TEMA ve sivil toplum kuruluslari ise nukleer enerjiyi Turkiye'de istemiyor. Sizin gorusunuzu ogrenebilir miyim?

Lester Brown:
Tum maliyetler eklendiginde
-atiklarin yokedilmesi
-olasi kazalara karsi sigortalanmasi ki bu sorumluluk altinda hicbir sigorta sirketi giremiyor
-islevini tamamlayan nukleer santrallarin sokulmesi vs.

nukleer enerji ekonomik bir cozum degil. Nukleer enerjiyi kullanan ulkelere baktiginizda Fransa, Cin gibi elektrigin monopol olarak uretildigini gorursunuz. Ekonomik degil. (Sonra Hayrettin Karaca ve Nihat Gokyigit arasinda oturan Hilmi Guler'e bakarak,) "Bu yonetilemeyen teknoloji ve bunu kabul etmemiz gerek." (It is unmanageable technology and we have to recognize it.).

Daha sonra soz alan Bakan Hilmi Guler, cevaben sunlari soyledi:
Nukleer enerji konusuna gelince Sayin Lester Brown ve soruyu soran arkadasa tesekkur ederim. Bu soruya cevabim soyle olacak. - İki adam sohbet ediyorlarmis. Biri gozum agriyor demis. Digeri benim de disim agriyordu, disimi cektim, demis.-

Kendisine cevap verme imkanim olsaydi, soyleceklerim "Bizim ne gozumuz, ne disimiz agriyor Sayin Hilmi Guler ama sizin nukleer enerji konusundaki israriniz basimizi agritiyor." olurdu....

Konferanstan alintilara asagida yer verdim. Ilgilenenlerin dikkatine...
Selamlar,
Ayşen Eren

************ ********* ********* ******
Lester Brown'dan once soz alan Hayrettin Karaca "Al, tuket, yoket, mahvet" prensibi ile calisan kuresel ekonomi, emperyalizm, tuketim ekonomisi her neyse kurbani olmayacagiz dedi. Uretimin talebe gore ayarlanmasi gerektigini, uretilenin tuketilmesinin yanlis oldugu soyledi. Rio'da konan hedefin "Koru ve Paylaş" olduğunu hatirlatti.

Daha sonra soz alan Lester Brown, ulkeler ve hukumetler uzerinde iki yeni buyuk gerilim kaynağindan
1. Yukselen petrol fiyatlari
2. Yukselen gida fiyatlarindan
bahsetti, bu artislarin anlik, mevsimlik, yillik degil uzun sureli egilimler oldugunu soyledi.
Hilmi Guler'e bakarak Turkiye ve diger ulkelerdeki enerji bakanlarinin verdikleri kararlarin tarim bakanligini etkileyecegini, saglik bakanliginin politikalarinin tarim bakanligini etkileyecegini belirtti. Lester Brown'a gore enerji bakanlarinin gorevleri cok kritik ve dunyanin gelecegini etkileyecekler.
Dunyanin dogal kaynaklarinin geri kazanilmasinin (toprak, orman, balik yataklari vs) son derece onemli oldugunu, yontem degisikliklerinin zorunlu hale geldigini soyledi.

Lester Brown "herkes petrol bitecegini soyluyor ama kimse topragin tukenmesinden bahsetmiyor. Petrolun alternatifi var ama topragin yok" diyerek toprak erozyonunun yikici etkisine dikkat cekti.
Onerdigi bazi cozumler;
Yeni temiz enerji kaynaklarina yatirim,
Agac dikmek.
Ruzgar ve gunes enerjisine deginen Lester Brown, var olan yatirimlarin kisa surede doga dostu teknoloji ureten yatirimlara donusturulebilecegi ni soyledi.
Unlu cevre bilimciye gore kuresel iklim degisikligi "massive market failer - muazzam bir pazar başarısızlığı". Kuresel iklim degisikligi sorunu gelecekte buyuk maliyeti getirecek.
Araba, benzin vs. odeme yaparken bunlarin uretiminin ve kullaniminin neden oldugu hava, su, toprak kirliliği, iklim degisikligi sorunlarinin cozumu icin para odenmedigini ama odenmesi gerektigini, bunun icin "restructuring tax system - vergi sisteminin yeniden yapilandirilmasini" onerdi.
Lester Brown'a gore, Sosyalizmin, pazarin gercegi soylemesine izin vermedigi icin yikildi, Kapitalizm ise pazarin ekolojik gercekleri soylemesine izin vermedigi icin yikilacak.

Cevre sorunlari ile ilgili olarak medyaya buyuk sorumluluk ve kritik bir rol dustugune degindi.

Dunyayi kurtarmak icin herkesin seferber olmasi gerektigini, gelecegin hepimize ait oldugunu, yapilmasi gerekenleri belirleyip, plan ve tarih koyup hemen calismalara baslanmasini soyleyerek konusmasini tamamladi.