Saturday, January 13, 2007

Nukleer Yasaya KARSI Yuruyorum - 11 Ocak 2007

11 Ocak 2007

Sisli ve serin bir Istanbul sabahinda bu sefer Caddebostan sahil seridindeyiz. İki arkadasim Arsun Onol ve Filiz Bozkurt benimle "Nukleer Yasaya Karsi" yuruyecekler. Sahil seridi spor yapmak ve deniz havasi almak isteyenlerin populer mekani. Emekliler, ev hanimlari ile birkac genc arkadas yuruyorlar. Bir de kopekler... Hemen birkac tanesi pesimize takiliyor. Elimdeki mesaji okumak icin cok istekli olan iki kopege derhal "antinukleer kopek egitimi" veriyorum.

Turkiye'de nukleer santral yapmak isteyenleri

1. Once havlayip korkutacak, vazgecirmeye calisacaksiniz.
2. Vazgecmezlerse bu sefer uzerlerine işeyeceksiniz.
3. Hala israr ederlerse isiracaksiniz.

Arkadaslar yetenekli. Cok kisa surede dersi kavradilar. Kendilerinden umitliyim :)

Elimde mesajla ilerlemeye baslayinca yuruyus yapmakta olan ortayasli bir hanim hemen yanima geliyor. Mesaji okuyor, "Neden yuruyorsunuz? Nukleer yasa nedir?" diye soruyor. Sevinc Karaca hanim ile boylece tanisiyoruz. Kendisine kisaca "Nukleer Yasaya Karsi Yuruyus" nedenimi, nukleer yasayi, yasa Meclisten gectigi takdirde bizi ulke olarak bekleyenleri anlatiyorum. Sevinc hanim "Yuruyerek cok iyi yapiyorsunuz. Keske herkes sizin gibi tepkisini boyle gosterse" diyor. Nukleerle baslayan sohbetimiz ,medyanin sorumsuz yayinlarindan, insanlarin yayinlar ile uyusturulup ulkenin gercek problemlerinden soyutlandigindan, surekli kotu orneklerin cocuk ve genclere gosterildiginden, toplumsal sorunlardan, ulke sorunlarina kadar farkli konulara kayiyor. Sonunda telefon numaralarimizi paylasiyoruz. Sevinc hanim Istanbul disinda yasiyor, is kadini ve ulkedeki tum gelismeleri takip ediyor. 60 yasinda oldugunu soyledi ama ben inanmadim :)

Yuruyus sirasinda havalarin da etkisiyle konu kuresel isinma nedeniyle nukleer enerji sempatisi yaratilmaya calisilmasina geliyor. Bu nasil bir cozum diyoruz ister istemez! Isinmamak icin radyoaktiviteden hastalanip, olecegiz?!

Donus yolunda Caddebostan Sahil Parki levhasi onunde bir ani fotografi cekiniyoruz. Fotografcimiz Mustafa bey. Genc ve uyanik bir insan. Nukleer santrallarin kurulmasina karsi. Nukleer santral kurulmasinin nukleer silah uretilmesine neden olacagini dusunuyor. Bunun ulke acisindan yaratacagi risklerden bahsediyor.

Nukleer Yasaya KARSI Yuruyusum Devam Edecek...

Selamlar,
Ayşen Eren