Friday, January 26, 2007

Nukleer Yasaya KARSI Yuruyorum - 24 Ocak 2007


Bugunku yuruyus bir cay molasi ile baslayip bitti. Dag maratonunda "partner"im Tugba Ozturk ile "Nukleer Yasaya KARSI Yuruyor" olacagiz. Kendisiyle yarismada 2 gun icinde dag tas demeden 60 km yurudugumuz icin bize yollar kisa gelecek :) Okulu tatile girer girmez bulusuyoruz. Kartonumu cikarinca Besiktas iskeledeki bufede calisan Ali mesaji okuyor ve "Vaktim olsa da sizinle gelebilsem" diyor. Ali, Rize Ardesen'li ve duyduguna gore Radar denilen yorede nukleer santral yapilacakmis. Cok uzgun. "Hidrolik santral olmasin" diyorum "Hayir. Nukleer santral yapacaklarmis. " "Mahvolacak bizim oralar." diye ekliyor. Bizi yuruyusumuze ugurluyor. Kadikoy Besiktas iskelesinde yurumeye baslayip Altiyol'a cikacagiz oradan minibus yolunu takip ederek Sahrayi Cedit'teki arkadaslarimiza ugrayacagiz. Tugba heyecanli. Ilk defa boyle bir eylem yapiyor. Biz yururken mesaji okuyup gulerek bizi selamlayanlari, "Bravo" diyenleri, arabalarini yavaslatip kartonu okumaya calisanlari gorunce "Bu bayagi etkili bir yontemmis" diyor.

Yine trafige karsi yuruyoruz ve yol kalabalik. Eksoz kokusu ikimizi de rahatsiz ediyor. Sehirde yurumek dogada yurumeye benzemiyor. Mis gibi cam, ot, cicek kokularini icine cekemiyorsun. Bu yuzden pek keyifli degil. Arabalardan gelen karbonmonoksiti icine cekiyorsun, pis koku genzini yakiyor. Biliyorsun ki icine cektigin hava kirli... Peki Turkiye'de nukleer santral kurulsa, bir nukleer kaza olsa ve havaya radyoaktif maddeler karissa biz bunu anlayabilir miyiz? Hayir! Cunku radyoaktivitenin kokusu yok, goze gorunmuyor. Nereye bulastigi anlasilmiyor. Evde gaz kacagi olsa hissedersin, egsozun kokusunu burnunla alirsin ama radyoaktivitenin kokusu yok! Aklima Svetlana Aleksiyevic' in Cernobil kurbanlari ile birebir goruserek yazdigi "Cernobil'den Sesler" kitabi geliyor. Insanlar patlama sonrasi bahcelerindeki sebzelere, agaclardaki meyvelere, cesmedeki suya ve havaya yuksek miktarda radyoaktivite bulastigini anlamamislar. Sebzeleri, meyveleri yemege, suyu icmeye, havayi solumaya devam etmisler... Cogu olmus veya hastalanmis. Radyoaktivite sadece Radyoaktivite olcer cihazlar tesbit ediliyor. Ne yapacagiz her eve bir tane alacak miyiz?

Sahrayi Cedit'te Elif Ozdogan Atabas ve Volkan Cakir arkadaslarimizin muayenehanesine ugruyoruz. Her ikiside "Nukleer Yasaya KARSI Yuruyusumu" destekliyorlar. Birer destek fotografi cekiniyoruz. Fotokopi gibi oluyor. Birinde Volkan digerinde Elif var. Uzerinlerinde beyaz onlukleri yok ama her ikisi de dis doktoru. Yorgunluk caylarimizi icip yuruyusumuzu noktaliyoruz.

Nukleer Yasaya KARSI Yuruyusum Devam Edecek...

Selamlar,
Ayşen Eren

http://nukleeryasayakarsiyuruyorum. blogspot. com/